SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

badanie aminokwasów

  • Tytułowa kwestia budzi masę kontrowersji i wydaje się, że niebezpodstawnie. Przede wszystkim chciałbym wyraźnie oddzielić dwie kwestie: redukcję tłuszczu u osoby niemającej zbudowanej muskulatury (odchudzanie w celach np. zdrowotnych, poprawy wyglądu sylwetki, samopoczucia) oraz dopracowywanie „formy startowej” przez osobę, która ma znaczną masę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1700 Data: 2023-06-13 20:51:40
  • Najlepsza dieta od dietetyka - na jakie diety lepiej uważać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Możesz skorzystać z porad trenera, dietetyka i nadal nie osiągać rezultatów sylwetkowych, wzrostu siły, mocy czy masy mięśniowej. Dlaczego tak się dzieje? W poniższym tekście odniosę się do często spotykanych kwestii pojawiających się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej.  Ze względów praktycznych na energię pochodzącą z protein trzeba patrzeć z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 572 Data: 2023-03-17 08:59:10
  • [...] co ma wpływ na długość życia, zapadalność na cukrzycę, nowotwory, pojawienie się zespołu metabolicznego, tolerancję glukozy, ciśnienie krwi itd. Na czym polegało badanie? Bradley T. Gieske i wsp. zaprosili do udziału w eksperymencie 11 zdrowych mężczyzn. Wiek: 23,5 ± 2,1 lat, waga: 86,0 ± 15,6 kg, wzrost: 184 ± [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3295 Data: 2019-07-03 11:16:05
  • Zazwyczaj, gdy zgłasza się do mnie osoba, która potrzebuje mojej pomocy dietetycznej lub treningowej, opisując pokrótce swoją historię, mówi, że jest jej ciężko przytyć, a gdy wejdzie na solidną nadwyżkę kaloryczną, okazuje się, że gromadzi tylko tłuszcz. Wtedy do głowy przychodzą dwa rozwiązania: podopieczny ma problem z oszacowaniem ilości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12632 Data: 2018-01-30 09:12:00
  • [...] że bez jej udziału nie może obejść się sportowiec, który myśli poważnie o swojej karierze. Co na temat kwasu fosfatydowego mówią badania? W 2016 roku przeprowadzono badanie sponsorowane na grupie 18 mężczyzn, których podzielono na dwie grupy. Jedna z grup suplementowała się kwasem fosfatydowym, a druga nie, otrzymując w identycznej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8071 Data: 2017-05-23 08:31:23
  • Mleko a profil hormonalny

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Niektórzy ostrzegają, iż mleko to trucizna, dlatego nie powinno być elementem zdrowej diety. Inni idą dalej, sugerując, że należy wykluczyć z diety wszelkie produkty odzwierzęce. Cóż, na podstawie ostatnich kilkunastu lat obserwacji i badań twierdzę, iż mleko i produkty mleczne mogą występować w diecie, jednak podaż większości należy ograniczyć. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1172 Data: 2021-06-11 07:33:23
  • [...] niektóre podejrzane środki z Chin czy Korei. Ponadto serotonina (5-HT) odgrywa rolę w regulacji emocji, pamięci, snu, bólu i procesów poznawczych wyższego rzędu. Wnioski? To badanie nie mówi nic o białkach serwatkowych czy stosowaniu BCAA przez sportowców. Jednak pokazuje, co może się zdarzyć, jeśli byś dostarczał dziesiątki gramów BCAA dziennie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4455 Data: 2019-06-18 07:20:57
  • Nandrolon a jego wpływ na glikemię

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] zasobów energii w organizmie. Występuje w mechanizmie walki lub ucieczki. Ma również duże znaczenie w przypadku infekcji, wystąpienia stanu zapalnego. Na czym polegało badanie? Celem było określenie wpływu ponadfizjologicznych dawek dekanianu nandrolonu na metabolizm glukozy u szczura podczas postu. Samce szczurów Wistar traktowano [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2409 Data: 2019-05-07 13:22:22
  • W obecnym świecie trudno uciec od słowa stres. Stresujemy się podczas zajęć lekcyjnych. Nadgorliwy szef w pracy podbija poprzeczkę stresową, jeszcze wyżej. Stresujemy się sytuacją rodzinną, naszym zdrowiem i gdy Internet działa zbyt wolno oraz wieloma, wieloma innymi rzeczami.  Melisa - Melissa officinalis  Tradycyjnie kojarzona jest z efektem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6636 Data: 2021-04-21 11:12:55
  • Niewłaściwy trening i zła dieta są główną przyczyną braku efektów odnoszonych na siłowni. Nieważne, czy chcesz się odchudzać, zwiększać obwody mięśni („trening na masę”), poprawiać moc czy szybkość. Posiłek potreningowy Na masie: kluczowy okres po treningu to pierwszych kilka godzin, wtedy jest najlepsza pora na węglowodany i proteiny (np. z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12678 Data: 2020-01-23 13:24:34
  • Odkrywane są coraz to nowsze potencjalne zastosowania dla kreatyny. W USA co roku sprzedaje się 4 miliony kg kreatyny, a ten rynek jest wart 200 milionów dolarów rocznie. Nie jest to tylko suplement diety zwiększający siłę, masę i wytrzymałość mięśni. Podsumowanie Wydaje się, iż podawanie kreatyny ma szczególne znaczenie dla starzejących się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7866 Data: 2019-11-30 07:44:54
  • Przekorny tytuł  artykułu odnosi się do ciekawego badania, w którym porównano efekt stosowania odżywki na bazie izolatu białek kurczaka  i izolatu białka wołowego. Badanie wykonali amerykańscy naukowcy, a swoje spostrzeżenia opisali w Journal of Food Science & Nutrition. Podsumowanie Odżywka bazująca na białku z kurczaka wydaje się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8004 Data: 2020-10-14 13:24:58
  • W ostatnim artykule o kolagenie wspominałem, iż ten rodzaj protein nie może zastąpić białka serwatkowego (WPC, WPH, WPI), jednak ma inne, ciekawe właściwości oraz nietypowy aminogram. Teraz kwestia, która powinna zainteresować szczególnie panie, czyli jaki wpływ ma np. hydrolizat kolagenu na stan skóry? Kolagen a elastyczność skóry Proksch E. i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2147 Data: 2019-04-27 00:06:06
  • [...] sposobu rozdrobnienia w jamie ustnej jest to białko w pełni wykorzystane przez nasz organizm, a jego trawienie rozkłada się w czasie. Jednak francuscy naukowcy przedstawili badanie, w którym sugerują, że jakość żucia mięsa będzie miała wpływ na ilość wykorzystanych aminokwasów. Badanie Naukowcy za cel wzięli sprawdzenie czasu koncentracji [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1495 Data: 2018-06-12 14:32:59
  • Badanie American Clearwater Osteoarthritis Study, realizowane od 1988 roku, koncentruje się na wpływie stylu życia na osteoartrozę. Jednym z segmentów tego wieloletniego projektu jest analiza roli witaminy C w kontekście ryzyka i postępu tej choroby stawów. Niektóre z obserwacji opublikowano w Public Health Nutrition. Kolejnymi, obok witaminy C, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 853 Data: 2023-10-09 06:08:10
  • Czy siarka ma jakieś znaczenie dla człowieka? Cóż, okazuje się, że ogromne, gdyż występuje we wszystkich komórkach, przede wszystkim w białku w postaci aminokwasów cysteiny, cystyny i metioniny. Aminokwasy siarkowe powszechnie występują np. chociażby w białku serwatkowym. Po co więc brać osobno MSM, skoro mamy te aminokwasy w proteinie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3514 Data: 2020-07-07 08:22:46
  • [...] tych, gdzie ilość leucyny wynosi 40%, może przynosić korzyści w procesach mających zapobiegać sarkopenii, gdyż wpływają one na syntezę białek mięśniowych. Powyższe badanie pokazuje także, że na działanie leucyny mają również wpływ inne aminokwasy, które z pewnością napędzają jej mechanizmy. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26081485

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3496 Data: 2018-10-20 11:46:13
  • [...] badania hormonalne są drogie i na pewno niepotrzebne. Jednak czasem okazuje się, że ilość pieniędzy, jaką przeznaczamy na suplementację, jest o wiele większa niż podstawowe badanie krwi, które by nas uchroniło przed zbędnymi wydatkami, a czasem i konsekwencjami zdrowotnymi. Wybierając booster testosteronu z grupy suplementów diety, liczyć musimy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6959 Data: 2017-10-02 10:54:28
  • Jajka - gotowane czy surowe? Czy warto pić surowe jajka?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jajka są dobrym źródłem białka oraz zdrowych tłuszczów, pod warunkiem iż nie pochodzą z hodowli przemysłowej. Naukowcy oceniali, w jakim stopniu jajka są przyswajane do ustroju człowieka. Podawano 25 g gotowanego lub surowego jajka znakowanego izotopami. Wniosek Obróbka cieplna znacząco poprawia przyswajalność jajek. Prawdopodobnie różnica w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6076 Data: 2020-05-22 11:47:08
  • [...] to ma znaczenie opisuję dalej), wywołał 1,6-krotny wzrost zawartości mitochondriów we włóknach mięśniowych typu I i typu II po 6 miesiącach. Podsumowując, jest to pierwsze badanie, z którego wynika, że trening wytrzymałościowy zwiększa ekspresję perilipiny 2 wraz ze wzrostem zawartości IMTG we włóknach mięśniowych typu I u pacjentów z cukrzycą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2738 Data: 2019-04-07 08:17:56